25
Mar
2010
17:38

Kolokialitatea

Mentre els filòlegs de l’IEC es barallen amb la història, els lingüistes dels mitjans es barallen amb la realitat: han de comunicar i han de sonar creïbles. L’estàndard és avui, més que mai, registres informals, col·loquialitat. La col·loquialitat, per ser creïble, necessita un referent real, i l’únic referent real que s’acaba percebent com a no dialectal és el dialecte amb més pes social, econòmic i demogràfic.

— Albert Pla Nualart

IECko filologoak historiarekin borrokan ari diren bitartean, hedabideetako hizkuntzalariak errealitatearekin ari dira: komunikatu egin behar dute eta sinesgarriak izan behar dute. Estandarra, gaur inoiz baino gehiago, erregistro informalak dira, kolokialtasuna. Kolokialtasunak sinesgarria izateko erreferente erreala behar du, eta dialektala ez den erreferente erreal bakarra pisu sozial, ekonomiko eta demografiko handien duen dialektoak eman ohi du.

Avuiren atarian aurkitu dugu elkarrizketa hau: “El català és més difícil del que caldria”. Badirudi Katalunian ere hizkuntza estandarra, hizkuntza bizia edo halako debatea dabilela. Hemengooi ere zer pentsatua eman diezagukete hitzok agian.

5
Batez bestekoa: 5 (2 bozka)
Zure balorazioa: Bat ere ez

Pingback

Twitter Trackbacks for Kolokialitatea | Atoan [karrajua.org (ez da egiaztatu) (e)k bidalita 2010, Martxoa 27 - 03:50(e)an.

[...] Kolokialitatea | Atoan atoan.karrajua.org/aipua/100325-2041 – view page – cached Mentre els filòlegs de l’IEC es barallen amb la història, els lingüistes dels mitjans es barallen amb la realitat: han de comunicar i han de sonar creïbles. L’estàndard és avui, més que mai, registres informals, col·loquialitat. La col·loquialitat, per ser creïble, necessita un referent real, i l’únic referent real que s’acaba percebent com a no dialectal és el dialecte... Read moreMentre els filòlegs de l’IEC es barallen amb la història, els lingüistes dels mitjans es barallen amb la realitat: han de comunicar i han de sonar creïbles. L’estàndard és avui, més que mai, registres informals, col·loquialitat. La col·loquialitat, per ser creïble, necessita un referent real, i l’únic referent real que s’acaba percebent com a no dialectal és el dialecte amb més pes social, econòmic i demogràfic. View page Filter tweets [...]

Bidali iruzkin berria

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Tags for Kolokialitatea

Sindikatu edukia